Ortaçağ kalesiydi taş yığını oldu!

Spread the love

432129-ortacag-kalesiydi-tas-yigini-oldu-ozel-haber-53b264b1e09c8

Bursa’da her geçen gün birbirinden değerli kalıntılar yer altından çıkarılırken; kalesi, höyükleri ve hamamlarıyla Ortaçağ izlerini taşıyan Çiçeközü Köyü, kaderine terk edildi. Yıllarca define avcıları tarafından talan edilen Çiçeközü Köyü’ndeki Üçoklu bölgesi, sahiplenmeyi bekliyor.

Uygarlıklar beşiği Bursa’da her geçen gün birbirinden değerli kalıntılar yer altından çıkarılırken; kalesi, höyükleri ve hamamlarıyla ilk yerleşimin yanı sıra Ortaçağ izlerini taşıyan Çiçeközü Köyü, kaderine terkedildi. Yenişehir’in güneyinde, Bilecik İnegöl Yenişehir üçgeninin tam ortasında kalan Çiçeközü Köyü’nde bulunan Üçoklu Kalesi, yağmacıların mekanı haline geldi. Ortaçağ ilk döneminin yanı sıra Roma ve Osmanlı dönemine ait tarihi kalıntıların bulunduğu köy, unutuldu. Yıllarca define avcıları tarafından talan edilen Çiçeközü Köyü’ndeki Üçoklu bölgesi, sahiplenmeyi bekliyor.

432129-ortacag-kalesiydi-tas-yigini-oldu-ozel-haber-53b264b155eef.jpg
ORTAÇAĞ KALESİ
Yenişehir’in çevresinde son yapılan kazılar sonucunda bilinen tarihin daha da eskilere gittiği tespit edilirken kazılarda çıkan kalıntıların M.Ö. 6 bin 500 yıllarına ait olduğu belirlendi. Osmangazi’nin çocukluğunun geçtiği bölge olarak bilinen, Bizans tekfurluğunun kale kalıntılarının bulunduğu alanlarda inceleme başlatıldı. Çiçeközü Köyü Üçoklu mevkiinde bulunan Üçoklu Kalesi’nin hangi dönemde yapıldığı bilinmiyor. Araştırmacıların yaptığı incelemeler sonrasında kalenin Ortaçağın özelliklerini taşıdığı, kalenin duvarlarının büyük bir kısmının hala durduğu geçmişte askeri garnizon olarak kullanıldığı tespit edildi. Çiçeközü Muhtarı Nazif Türk “Bölgemizde çok sayıda tarihi eser mevcut olmasına rağmen ne yazık ki defineciler tarafından talan ediliyor önüne geçemiyoruz” dedi.

432129-ortacag-kalesiydi-tas-yigini-oldu-ozel-haber-53b264b261f51.jpg
BİR TARİH YOK OLUYOR
Define avcılarının talan ettiği Üçoklu Kalesi’nin duvarları belirgin, Abadiye Köyü tarafına bakan kısmında ise kalenin giriş yeri hala ayakta. Köyün çevresinde çok eski çağlara, yontma taş devrine kadar uzanan kalıntılar bulunurken Yarhisar’dan başlayıp Akbıyık köyüne kadar olan arazinin çeşitli bölgelerinde çok eski kaleler, eski mezarlar, yontulmuş kayalar, yerleşim temelleri ve höyükler yer alıyor.
NEDEN EKOLOJİK KÖY OLMASIN?
Bursa’daki turizmin çeşitlendirilmesi, 12 ay turizm yapılabilmesi ve kültür alış verişinin sağlanması için Bursa’nın tarihine ışık tutan ilçeleri adres gösteriliyor. Su kaynakları bulunan köy, temiz hava ve yeşil manzarasıyla ekolojik yaşam çiftliğine uygun hale getirilebilecek ender köylerden birisi. Tarihiyle de dikkat çeken köyde yapılacak ekolojik yaşam merkezinde; her türlü kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerin yapılabileceği birimleri oluşturulabilir.

 

ilgili haber :
http://www.bursadabugun.com/haber/ortacag-kalesiydi-tas-yigini-oldu-ozel-haber-432129.html

Leave a Reply

*